Afbeelding

Taakstraf voor man uit Oud-Vosemeer die stiefdochter misbruikte

Door: Vera de Geus algemeen

OUD-VOSSEMEER - Een taakstraf van 240 uur, vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en betaling van een schadevergoeding van een kleine drieduizend euro. Dat is de straf die een 53-jarige man uit Oud-Vossemeer opgelegd heeft gekregen voor het seksueel misbruik en bedreiging van zijn 20-jarige stiefdochter die het Syndroom van Down heeft. Het misbruik vond op of rond 24 december 2017 plaats. De man uit Oud-Vossemeer heeft zijn daden bekend.

Het misbruik vond plaats op of rond Kerstavond 2017. De 53-jarige inwoner van Oud-Vossemeer is de stiefvader van het slachtoffer dat het Syndroom van Down heeft. Tijdens de rechtszaak benadrukte de moeder van het slachtoffer dat dit alles ingrijpende gevolgen voor haar dochter heeft. "Zij is jaren terug in haar ontwikkeling, vraagt veel meer zorg, durft niet meer alleen te slapen, heeft nachtmerries, is niet meer zindelijk en loopt weg", aldus de moeder van het slachtoffer.

Kwetsbaar

De rechter stelde dat er sprake is van strafverzwarende omstandigheden, waaronder de kwetsbaarheid van het slachtoffer en mede daardoor rekent de rechter hem het vergrijp zwaar aan. "Hoewel zij ten tijde van het feit 20 jaar oud was, functioneerde zij op het niveau van een 4-jarig kind. Het feit heeft zich afgespeeld in de slaapkamer van de stiefdochter, een voor haar vertrouwde omgeving, waar zij zich veilig moet kunnen voelen. De verdachte heeft misbruik gemaakt van het feit dat zijn stiefdochter een kwetsbare vrouw is en heeft het vertrouwen dat zij in hem als stiefvader stelde in zeer ernstige mate geschonden", zo blijkt uit het rechtbankverslag.

Openheid van zaken

De advocaat van de dader voerde aan dat het misbruik eenmalig en van korte duur is geweest. Ook wees de advocaat op het blanco strafblad van de 53-jarige dader en het feit dat hij hulp heeft gezocht. "Hij heeft spijt betuigt, hetgeen ook is terug te zien in zijn processtrategie, waarbij hij openheid van zaken heeft gegeven. Zijn handelen heeft ook gevolgen voor en impact op verdachte zelf. Tot slot heeft het proces geruime tijd boven het hoofd van de dader gehangen", zo luidde de verdediging. De advocaat hamerde erop de dader een werkstraf op te leggen van 200 en eventueel een voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. De verdediging drong aan om af te zien van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Behandeling

Bij de uitspraak op 27 mei stelde de rechter bewezen geacht dat de inwoner van Oud-Vossemeer zijn stiefdochter geeft aangerand en spreekt van een ernstig feit. De rechter heeft naar eigen zeggen rekening gehouden met het feit dat de dader bekend heeft en openheid van zaken gaf. Verder hield de rechtbank er rekening mee dat de man nooit eerder is veroordeeld voor het plegen van strafbare feiten en dat hij vrijwel direct na het plegen van het feit op eigen initiatief hulp en behandeling heeft gezocht. De straf viel echter hoger uit dan gevraagd door de officier van justitie, want de rechter wil vond dat de eis voldoende recht deed aan de ernst van het delict. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief