De Leeuw (tweede van links) spreekt van 'incompabilité d’humeur.‘
De Leeuw (tweede van links) spreekt van 'incompabilité d’humeur.‘ Foto: ABT

Han van ‘t Hof over vertrek George de Leeuw

Door: Vera de Geus Algemeen

SINT MAARTENSDIJK - George de Leeuw stapt per direct op uit de ABT-fractie. Dat liet hij maandagochtend weten. De Leeuw gaat verder als eenmansfractie onder de naam ‘ Lijst DeLeeuw.’ “Binnen de fractie van Algemeen Belang Tholen is er een werksfeer ontstaan van onverenigbaarheid van karakters”, zo zegt hij. “Erg jammer, want acht jaar lang was de samenwerking perfect. Sinds kort is dat helemaal niet meer het geval. Het werkte niet meer.”

De Leeuw zit al acht jaar in de Thoolse gemeenteraad voor Algemeen Belang Tholen (ABT). “Altijd naar volle tevredenheid en ik kan niet anders zeggen dan dat de samenwerking perfect was. Het wringt hem in de uitbreiding van twee naar drie zetels”, zegt hij desgevraagd. “Nog steeds kan ik met de rest prima door één deur. Daar ligt het ook niet aan, maar als je twee onverenigbare karakters hebt, laten we het daar maar op houden, dan moet je een bepaalde keuze maken”, zo vindt De Leeuw. 

Alleen

De Leeuw heeft er tevens voor gekozen om zijn zetel niet af te staan aan ABT maar verder te gaan als eenmansfractie. “Natuurlijk heb ik daar over nagedacht, maar ik heb acht jaar lang voor ABT in de raad gezeten. We zijn van twee naar drie zetels gegaan en daar heb ik mijzelf ook enorm voor ingezet. Mensen hebben ook op basis daarvan gekozen dus heb ik besloten als eenmansfractie door te gaan. In de basis heb ik natuurlijk gewoon de ideeën die ik ook had toen ik me voor ABT inzette. Dat verandert niet, er zullen hooguit wat nuanceverschillen zijn. Natuurlijk zou het makkelijker zijn om mezelf bij een andere partij aan te sluiten, want het is echt een hele berg werk. Er komt een hoop op je af, maar ik ben natuurlijk niet nieuw in de raad. Dat scheelt. Ik zeg net dat ik me niet ooit elders aansluit, maar ik ga eerst eens even rustig alles bekijken en kijken hoe het alleen bevalt.”

Match

Han van ‘t Hof, fractievoorzitter van ABT, is niet blij met de situatie. “Kijk als iemand zich ergens niet goed bij voelt en daar een keuze aanhangt, dan kan ik dat alleen maar respecteren. Maar dat neemt niet weg niet weg, dat ik dit niet leuk vindt. We hebben onze stinkende best gedaan om van twee naar drie zetels te gaan en dan is het treurig om die na een paar maanden al kwijt te raken. Verder kan ik er niet veel mee. Over inhoudelijke zaken kun je discussiëren en in gesprek gaan. Over dingen als onverenigbare karakters, niet eens botsend, dat zou een te zwaar oordeel zijn, daar kan ik natuurlijk niet zoveel mee. De match was er gewoon niet, maar afsplitsen was in mijn ogen geen noodzakelijke keuze. Of ik het aan heb zien komen? Ik had er wat zorgen over, maar ik ben er altijd vanuit gegaan dat het partijprogramma leidend zou zijn. We gaan ons nu weer gewoon richten op de politiek, hoe jammer dit ook is.” Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief