Afbeelding
Foto: Jacoline de Boer

Aan de keukentafel bij Corina Wisse: ‘Je kunt dit werk niet doen als het niet je passie of hobby is’

Door: Jacoline de Boer Algemeen

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Corina Wisse. 

Ze is een slagersdochter in hart en nieren. Vol passie runt zij slagerij Wisse in Huijbergen. Corina staat naast haar medewerkers en aan hiërarchie doet zij dan ook niet. Ze staat net zo makkelijk zelf te barbecueën bij een klant als dat zij alle werkzaamheden binnen de slagerij op pakt.

Een vrouw alleen als eigenaar van een slagerij, dat hoor je niet vaak.
“Onze slagerij is een familiebedrijf. Tot 2008 had mijn vader vier winkels samen met mijn broers. Toen de recessie kwam ging het met de slagerijen niet goed. Mijn vader heeft afstand gedaan van drie winkels en zette Huijbergen alleen voort. Mijn broers zijn iets anders gaan doen. Ik was ondertussen op wereldreis maar ik miste iets. Ik vond geen passie in mijn werk en ik miste mijn familie.

Mijn vader kreeg toen ook last van zijn knie en ik besloot om terug te gaan en mijn vader te helpen. Toen ben ik mede-eigenaar geworden samen met mijn zusje maar mijn zusje ging emigreren dus ja toen dachten we en nu. Ik had wel de ambitie om het alleen over te nemen en er iets moois van te maken. Dat zag mijn vader ook wel zitten en in 2018 heb ik het toen helemaal overgenomen. Ik draaide al van kleins af aan mee in de slagerij dus ik ben er echt mee op gegroeid.”

Maar dat ging niet zonder slag of stoot?
“Ik kwam zonder slager te zitten. Ik heb eraan gedacht om mijn vader terug te vragen maar ja die was niet voor niks met pensioen. Mijn neefje was ook slager en hij is uiteindelijk bij mij in dienst gekomen. En hoewel hij mijn neefje is, is het niet anders als de andere medewerkers. Ik behandel iedereen gelijk. Toen ik nog met mijn vader en zusje werkte, ja dat was wel anders. Dat was echt een familiebedrijf, we begrepen elkaar altijd gelijk.

We hadden allemaal dezelfde ambities en dat is met medewerkers toch anders. Je moet ze wat meer sturen. En dat geeft ook niet. Ze staan er anders in als ik en dat is maar goed ook want anders waren het ook ondernemers. Ik doe eigenlijk alles behalve het uitbenen. Alles is één, de slagerij en de winkel zitten bij elkaar en je kan zo vanaf de winkel in de slagerij kijken. Mijn overgrootopa, mijn opa, mijn vader en ik ben de vierde generatie. De winkel was mijn vader zijn grote trots en als Frans op vakantie is blijft hij ook helpen. De winkel blijft zijn leven.”

Heb je veel tegenslagen gehad?
“In het begin van de Corona zag ik alles wel zwaar tegemoet, ik dacht echt dat mensen van alles in zouden slaan en we daardoor tekorten zouden krijgen maar dat was niet het geval. We hebben juist een drukke periode gehad ook en we hebben de winkel toen ook helemaal verbouwd. Alleen de buitenmuren zijn blijven staan.

We gingen opnieuw open net in het begin van de Corona en het was meteen heel druk. En dat was spannend, hoe ging het allemaal uitpakken. Je kende de winkel nog niet goed en je plekje ook niet, dus de eerste Kerst was afschuwelijk. Dat is ook goed gekomen dus echte tegenslagen heb ik nog niet gehad.”

Hoe kijk je naar de toekomst?
“De toekomst baart mij wel zorgen. Steun de lokale ondernemer, de drogist, de groenteboer. Het is zo makkelijk om alles online te kopen. Maar zo gaan lokale ondernemers kapot en dat doet mij wel pijn. De echte ondernemer geeft zijn leven voor zijn zaak en als je dan zo ten einde komt. Ons bedrijf is al zolang in de familie, we zitten al door de 100 jaar. Ik doe het met zoveel passie en plezier en als het dan kapot zou gaan door zoiets, ja daar zou ik wel een traan om laten. Daar moet je niet te veel over nadenken maar het is wel de realiteit.”

Ambities voor de toekomst?
“Mijn ondernemershartje klopt altijd. We zijn al bezig geweest om uit te breiden. Hadden zelfs een ander pand op het oog maar toen gingen de bouwprijzen enorm omhoog. We hebben besloten om het niet doen en dat was lastig. Het verstand zegt wel een soort van nee jongens het is goed, we hebben een mooie winkel. Maar mijn ondernemershart blijft altijd kloppen.”

Wat is je visie?
“Eerlijkheid, rechtvaardigheid en kwaliteit, dat is mijn visie. Maar die geldt niet alleen voor mijn bedrijf maar net zo goed voor mijn hele leven. Dat vind ik ook in het ondernemen. Ik moet eerlijk zijn tegen mijn personeel maar ook net zo goed kwaliteit bieden. Zowel voor mijn personeel als voor de klanten. En als ik dan een tegenslag krijg moet ik eerlijk kunnen handelen. Ik heb zoveel geleerd de afgelopen 8 jaar. Ik had nooit kunnen bedenken dat dit ondernemen was maar ik vind het wel heel leuk. Als je klein bent zie je alleen je vader heel hard werken maar ik heb nooit beseft wat het inhield totdat ik het zelf moest doen.”

Van personeelstekort heb jij geen last?
“Je hoort het veel om je heen, die loopt weg en die loopt weg. Toen dacht ik bij mijzelf, oh ze blijven bij mij, daar mag ik heel blij mee zijn. Het moet echt van twee kanten komen. Je kan niet als baas zeggen, je moet dit en dat doen en aan het eind van de dag krijg je er iets voor. Dat kan niet, het moet geven en nemen zijn. Het is eigenlijk een soort huwelijk en het kan niet van 1 kant komen. In gesprek gaan met je personeel kan nooit kwaad.”

Naam:
Corina Wisse
Leeftijd:
34 jaar
Burgelijke staat:
Samenwonend met Jeffrey van Agtmaal
Hobby’s: 
“Hardlopen en fietsen. Ik fiets iedere dag naar de slagerij. Ik word ook heel blij van lekker eten. Gewoon een lekker stukje vlees met wat groenten, daar geniet ik echt van.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief