Een plattegrond van Tholen met de drie unieke wandelroutes.
Een plattegrond van Tholen met de drie unieke wandelroutes. Foto: Expeditie Zuidwaterlinie

Wandelexpeditie Zuidwaterlinie eindigt dit jaar in Tholen met drie wandelroutes

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Na twee succesvolle edities heeft het wandelevenement Expeditie Zuidwaterlinie een nieuwe eindbestemming gevonden in Tholen. Voor de komende derde editie is deze Zeeuwse vestingstad aan het reisprogramma toegevoegd. Op zaterdag 30 september kunnen deelnemers via drie unieke wandelroutes de rijke geschiedenis van de waterlinie verkennen.

De maand september staat in het teken van Expeditie Zuidwaterlinie. Dit evenement betreft een ontdekkingstocht van oost naar west langs de Nederlandse militaire verdedigingslinie uit de 17e en 18e eeuw. De waterlinie staat tegenwoordig bekend als een unieke ketting langs historische vestingsteden en hun ommeland. Tijdens dit wandelfeest kunnen wandelaars nieuwe ontdekkingen doen langs de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland.

De vestingstad Tholen is nieuw in het programma, maar de expeditie start al op donderdag 10 september in Noord-Brabant met een wandeltocht van 3,5 kilometer door Sint-Michielsgestel. De wandelaars lopen langs een stukje geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog. Een week later op zaterdag 16 september strijkt het wandelevenement neer in Waalwijk voor een ontdekkingstocht van meer dan 10 kilometer langs de historische linie-elementen.

Wandelroutes
Op zondag 24 september komt de expeditie naar Lith voor een wandeling van 8 kilometer. Wandelaars gaan over land en water, langs de vele dorpspaden en hoge zandruggen die het dorp vroeger beschermde tegen hoogwater. De expeditie wordt dan in Noord-Brabant afgesloten om vervolgens een laatste ontdekkingstocht te maken op zaterdag 30 september in Tholen.

Deelnemers hebben de keuze uit drie verschillende wandeltochten. De kortste route is de Stadsexpeditie met een gids van 2 kilometer lang. De uitgebreidere optie is de Stad en Lande Expeditie van 7,5 kilometer en de langste route is de Oester Expeditie met een afstand van 15 kilometer. “Langs kerk en polder, molen en buskruit, natuur en water verrassen de pareltjes van Tholen”, schrijft de organisatie van Expeditie Zuidwaterlinie over de wandelroutes in Tholen.

De ontdekkingstochten zijn gewijd aan vestingbouwer Menno van Coehoorn, die 325 jaar geleden de basis legde voor wat nu bekend staat als de Zuidwaterlinie. In West-Brabant bevond zich destijds een van de oudste verdedigingslinies van Nederland: de Linie van de Eendracht. Het doel was om Zeeland, in het bijzonder Tholen, te beschermen tegen aanvallen van de Spaanse troepen in de 16e eeuw vanuit Noord-Brabant.

Stempels
De opening van de wandelroutes is om 10.15 uur bij de Gasthuiskapel met een concert van Koperensemble Avancement en dirigent Pierre van Broekhoven. Daarna houdt wethouder Peter Hoek een openingswoord. Van 11.00 tot 13.00 uur mogen de wandelaars starten aan hun route. Alleen de Stadsexpeditie met een gids heeft afwijkende starttijden om exact 11.00, 13.00 en 15.00 uur.

Onderweg kun je stempels verzamelen die je bij de eindstreep kunt afstempelen. Heb je alle stempels verzameld? Dan ontvang je een speciaal speldje. De wandeltochten eindigen bij het Oude Stadhuis aan de Hoogstraat. Deelname aan de wandeltochten is gratis, maar deelnemers moeten zich wel aanmelden op de website van de Zuidwaterlinie. Hier valt ook meer informatie te vinden over alle routes.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief