Honderden wandelaars liepen door Tholen.
Honderden wandelaars liepen door Tholen. Foto: Rien Burgers

Historische wandeltochten door Tholen trekken meer dan 200 deelnemers

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Hoe zijn de vestingmuren van Tholen-stad ontstaan? Wat weten we over de verdronken stad Reymerswael? En waarom was de langste en oudste waterlinie van Nederland zo belangrijk? Deze vragen werden afgelopen zondag beantwoord tijdens de laatste etappe van Expeditie Zuidwaterlinie in Tholen. Meer dan tweehonderd mensen reisden terug in de tijd om achter deze antwoorden te komen.

Tholen deed voor het eerst mee aan Expeditie Zuidwaterlinie, een jaarlijks evenement dat wandeltochten organiseert langs de verdedigingslinie van Zuid-Nederland. Dit jaar stonden de wandelingen in het teken van Menno van Coehoorn. Hij was een strateeg en vestingbouwer die precies 325 jaar geleden een inspectiereis maakte van Brabant tot Zeeland, langs wat nu bekend staat als de Zuidwaterlinie.

Wethouder Peter Hoek gaf om 11.00 uur het startsein voor de wandelexpeditie bij de Gasthuiskapel. Aanvankelijk hadden zich 140 wandelaars van tevoren aangemeld, maar op locatie liepen nog eens ruim 60 enthousiaste mensen de wandelroutes. Opvallend was dat maar liefst driekwart van de deelnemers van buiten de gemeente kwam en nog nooit eerder Tholen had bezocht.

Oester en haring

De deelnemers hadden de keuze uit verschillende routes, zoals de Stadsexpeditie met een gids (2 km), de Stad en Lande Expeditie (7,5 km) en de Oester Expeditie (15 km). Tijdens de langere route werden wandelaars getrakteerd op een oester of een stukje haring. Bovendien kregen alle deelnemers bij de stadswandeling een koek aangeboden om hun energie op peil te houden.

De liefhebbers hadden de mogelijkheid om de dag af te sluiten met een rondleiding door het oude stadhuis. Alle routes van de Expeditie Zuidwaterlinie zijn opgenomen in een folder, zodat mensen opnieuw de wandeltochten kunnen verkennen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief