Wat betekent het stikstofprobleem voor de boeren?
Wat betekent het stikstofprobleem voor de boeren? Foto: Matthias Zomer

Dit zijn de antwoorden op jullie vragen over stikstof in Zeeland

Door: Olaf Knook Algemeen

ZEELAND - De Provincie Zeeland krijgt veel vragen van mensen over stikstof. Vragen zoals: Heeft Zeeland een stikstofprobleem? Hoe pakt de provincie dit aan? En welke Zeeuwse gebieden zijn overbelast met te veel stikstof? Om het simpel te maken, heeft de Provincie een lijst gemaakt met de meest gestelde vragen. Hier zetten we een paar van die vragen mét antwoorden van de Provincie voor je op een rij.

Heeft Zeeland ook een stikstofprobleem?

“Ja, ook in Zeeland hebben we te maken met stikstofoverbelasting in de natuur. De meest overbelaste natuur bevindt zich voornamelijk aan de Noordzeekust. Dit zijn de duingebieden van de Kop van Schouwen en de Manteling van Walcheren. In enkele andere Natura 2000-gebieden zien we lichte overbelasting.”

Waar komt de stikstof in Zeeland vandaan?

“De Zeeuwse situatie is best bijzonder. Dat komt onder andere door de geografische ligging van onze provincie. Zeeland is een grens- en kustprovincie. Een groot deel van onze stikstofneerslag komt uit het buitenland en van de zeescheepvaart. Daarnaast is Zeeland oorspronkelijk een akkerbouwprovincie. Als we kijken naar andere provincies heeft Zeeland weinig eigen grote bronnen van stikstofuitstoot zoals (intensieve) veehouderijen.”

Hoe is de aanpak in Zeeland georganiseerd?

“De Provincie vindt het belangrijk dat alle sectoren vrijwillig bijdragen aan de opgave. De invulling van het Zeeuws gebiedsprogramma verloopt op verschillende manieren. Voor de twee meest overbelaste Natura 2000-gebieden (Kop van Schouwen en de Manteling van Walcheren) hebben we aparte gebiedsprocessen. Daarnaast zijn in drie regio’s dialogen gevoerd. De regio’s zijn 1. Zeeuws-Vlaanderen, 2. Zuid-, Noord-Beveland & Tholen en 3. Walcheren & Schouwen-Duiveland. Daar hebben we samen met andere overheden en stakeholders naar mogelijkheden gezocht om de verschillende opgaven in het landelijk gebied integraal aan te pakken. Nu gaan we verder om met betrokkenen te bekijken hoe en waar we de maatregelen uit het Zeeuws gebiedsprogramma kunnen gaan uitvoeren.”

Op welke manier gaat Zeeland zorgen voor stikstofreductie?

“De Provincie heeft de maatregelen die zorgen voor de benodigde stikstofreductie opgenomen in het Zeeuws gebiedsprogramma. Het doel daarbij is dat alle sectoren bijdragen. Oplossingen uit de andere grote opgaven in het landelijk gebied zoals water, bodem, natuur en klimaat hebben ook een plaats in het gebiedsprogramma.

We zien veel kansen voor innovaties in de landbouw, agrarisch natuurbeheer en hydrologische maatregelen. Maatregelen in de industrie kunnen zorgen voor minder uitstoot van stikstof en een bijdrage leveren aan klimaatdoelstellingen. Ook de verduurzaming van de recreatiesector draagt bij aan de doelen. Verder is in Zeeland de beschikbaarheid van zoet water en verbeteren van de bodemkwaliteit heel belangrijk. Voor de natuur kan het goed zijn kalkrijk zand vanuit de duinen in de Manteling van Walcheren en de Kop van Schouwen te importeren. In sommige natuurgebieden is het aanleggen van moeras welkom. Dat dienst als spons voor buffering van zoet water.”

Welke gebieden zijn overbelast met stikstof?

“In Zeeland is in 2023 binnen acht Natura 2000-gebieden sprake van een overbelaste situatie. Grote delen van de duingebieden Kop van Schouwen en de Manteling van Walcheren zijn overbelast met stikstof. Dit geldt ook voor de eilanden in de Grevelingen. In de andere Natura 2000-gebieden gaat het om kleinere delen. Het gaat hier om locaties aan de randen van de Ooster- en Westerschelde, Krammer Volkerak en delen van het Zwin. Soms gaat het om zeer kleine oppervlakten zoals bij de Yerseke en Kapelse Moer.”

Hoe werkt de Provincie aan herstel van de biodiversiteit?

“De afgelopen jaren hebben we al veel maatregelen genomen om de biodiversiteit in de Zeeuwse natuurgebieden te herstellen. Onder andere in de Kop van Schouwen en de Manteling van Walcheren is in de duinen de bovenste laag grond met begroeiing verwijderd. Ook is vogelkers (bospest) weggehaald. Zo ontstaat een meer open gebied en kunnen kenmerkende duinplantjes zich beter ontwikkelen. De komende tijd zullen we samen met andere partijen mogelijkheden voor een verdere gebiedsgerichte aanpak in kaart brengen.”

Wil je alle vragen met antwoorden van de Provincie Zeeland teruglezen? Ga dan naar de website van de provincie. Heb je een vraag die niet op die lijst staat? Neem dan contact op met de projectorganisatie via stikstof@zeeland.nl..



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief