Afbeelding
Foto: Pexels

‘Elke hoefdierhouder 20.000 euro om hun dieren te beschermen tegen wolven’

Door: Olaf Knook Algemeen

ZEELAND - “Het is niet zaligmakend.” Dat zei voorzitter Krijn Hamelink bij de presentatie van het Zeeuws Preventieplan Wolvenschade. Een speciale adviescommissie heeft er een jaar aan gewerkt op verzoek van het provinciebestuur. Het plan bevat maatregelen om landbouwhuisdieren beter te beschermen tegen wolven en ligt nu klaar.

Nederland heeft momenteel de wettelijke verplichting om wolven te beschermen en te streven naar een gunstige staat van instandhouding op populatieniveau. Tegelijkertijd wil het provinciebestuur binnen deze grenzen doen wat mogelijk is om landbouwhuisdieren zoals schapen, geiten, paarden en runderen te beschermen.

‘Subsidie voor elke hoefdierhouder’

Daarom is er nu, op verzoek van Gedeputeerde Staten (GS), een plan met preventieve maatregelen. De commissie adviseert bijvoorbeeld om de provinciale subsidieregeling voor preventieve maatregelen tegen wolvenschade open te stellen voor alle soorten hoefdieren (behalve varkens) die zowel bedrijfsmatig als hobbymatig worden gehouden.

Op deze manier kunnen hoefdierhouders met subsidie zogenaamde Turbo-fladry-linten aanschaffen. Deze linten hebben een ingeweven metaaldraad die elektriciteit geleidt om te beschermen tegen wolven. Een andere optie is het met subsidie aanschaffen van vaste of verplaatsbare afrasteringen met stroomdraden. Voor elke hoefdierhouder is er in totaal een subsidiebudget van 20.000 euro beschikbaar.

‘Belang van de houders én de wolf’

Sinds de wolf in april 2021 in Zeeland is verschenen, zijn 22 schapen slachtoffer geworden. Voorzitter Krijs Verwijs van de wolvencommissie benadrukt dat het plan bedoeld is om landbouwhuisdieren beter te beschermen. “De maatregelen richten zich vooral op het voorkomen van schade, maar de commissie hoopt een praktisch plan te hebben gemaakt dat zowel de belangen van hoefdierhouders als de bescherming van de wolf dient.”

Verantwoordelijk gedeputeerde Wilfried Nielen is tevreden met de resultaten, maar benadrukt dat dit nog besproken moet worden binnen GS. “We hebben de intentie om hiermee aan de slag te gaan, maar we zullen het grondig bestuderen en er later op terugkomen. Ik hoop dat als we dit vaststellen, alle schapenhouders er gebruik van zullen maken. De wolf laten verdwijnen kunnen we niet, maar preventieve maatregelen nemen is wel mogelijk.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief