Aziatische hoornaar
Aziatische hoornaar Foto: NBV

‘Opmars Aziatische hoornaar in Zeeland niet te stoppen’

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - De populatie van de Aziatische Hoornaar in Zeeland blijft groeien. Dat is de conclusie van het adviesrapport Aziatische Hoornaar 2023. In de afgelopen jaren groeiden de populaties al ongekend hard in zowel Frankrijk als België. Inmiddels zijn er dermate veel van deze insecten de grens overgestoken naar bijvoorbeeld Tholen dat volledig uitroeien geen reële optie meer is.

Vorig jaar is het aantal gemelde nesten sterk gestegen, van 19 in 2022 naar 300 in 2023. Deze forse stijging komt overeen met de ontwikkeling die eerder al plaatsvond in België en Frankrijk. Ook de kosten van bestrijding zijn daarmee sterk gestegen. In 2023 ging het om in totaal €141.826. In het adviesrapport wordt duidelijk dat de ontwikkeling van de populatie en de kosten zullen stijgen, en dat de Aziatische hoornaar niet meer uit te roeien is. Binnen de Europese Unie heeft Nederland hier in 2022 melding van gemaakt. Daarmee  is de wettelijke taak van de Provincie Zeeland verschoven van uitroeiing naar beheersing.

‘We blijven doen wat we kunnen’

De aanpak mag dan misschien veranderen, toch betekent dat volgens gedeputeerde Wilfried Nielen niet dat de inzet van de provincie verandert. “We blijven doen wat we kunnen,” zegt hij. “Voor 2024 verdubbelen we zelfs het budget naar 300.000 euro om de nesten van de Aziatische hoornaar  te verwijderen. Maar we moeten ook reëel zijn. Als ze in Frankrijk en België niet uitgeroeid kunnen worden dan is het dweilen met de kraan open. We kiezen er nu bewust voor om dit jaar het bedrag te verdubbelen. Daardoor creëren we tijd om met andere belanghebbenden in gesprek te gaan over een eigen bijdrage aan de bestrijding van de Aziatische hoornaar.”

Eigen bijdrage

Die verdubbeling bouwt de provincie tot en met 2026 af. Concreet betekent dit dat vanaf volgend jaar niet alleen de provincie aan zet is maar ook andere partijen. Bijvoorbeeld bijenhouders, gemeenten en fruittelers, die nu de vrijheid hebben om een rol op te pakken die past bij de verantwoordelijkheden van hun organisatie.Door de melding van Nederland binnen de Europese Unie verschuiven de taken en verantwoordelijkheden. Dat gebeurde eerder ook al in België. Na jaren van bestrijding én populatiegroei hebben de gemeenten en andere organisaties daar het beheer vanuit hun eigen belangen overgenomen.

Hoe nu verder

Zoals in het plan Aanpak exotenbestrijding uit 2021 is afgesproken neemt en houdt Provincie Zeeland een coördinerende rol in de bestrijding van soorten die niet meer uitgeroeid, maar alleen nog beheerst kunnen worden. Daarnaast kan met de verschillende partijen kennis en ervaring over de aanpak en de Aziatische hoornaar worden gedeeld. Verder is er in 2024 extra hulp vanuit Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ). Zij leiden een project waarbij vrijwilligers kunnen leren om nesten sneller op te sporen. Meer informatie op de speciale pagina van Provincie Zeeland.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief