Marc van der Steen en wethouder Peter Hoek bij het Thoolse gemeentehuis.
Marc van der Steen en wethouder Peter Hoek bij het Thoolse gemeentehuis. Foto: Stadlander/Gemeente Tholen

Drie vragen over het grote verduurzamingsproject van huurwoningen op Tholen

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - De eerste woningen op Tholen die tegen de vlakte gaan zijn bekend. Maar tot 2035 zullen er nog meer woningen worden afgebroken. Waarom kiest Stadlander voor sloop? En wat betekent dit voor de bewoners? Drie vragen over het megaproject.

Waarom gaat Stadlander de huizen slopen in plaats van renoveren?

De woningen die gesloopt gaan worden zijn ‘op’. Ze voldoen niet meer aan de eisen op het gebied van bouwtechniek, energieverbruik en wooncomfort. Stadlander kiest waar mogelijk voor renovatie, maar dat gaat niet altijd. Daarom kiest de woningcorporatie voor de sloop van een deel van de woningen. Ook past de plattegrond van de huizen niet meer aan bij de normen van Stadlander.

Daarnaast wordt gekeken naar de levensduur van een woning. Een nieuwe woning gaat minstens 65 jaar mee, terwijl dat bij renovatie aanzienlijk korter is. In een nieuwe woning kunnen huurders ook energiezuiniger wonen. De verouderde huizen zijn zelfs na een grondige renovatie niet zo energiezuinig als nieuwbouwwoningen. Wel worden er meer huizen gerenoveerd dan gesloopt.

Wat betekent dit voor de bewoners van de huizen die tegen de vlakte gaan?

De bewoners hebben anderhalf jaar de tijd om te verhuizen. Stadlander probeert de bewoners daarin zo goed mogelijk te begeleiden. Ze gaan bij de mensen langs voor een gesprek. Tijdens dit gesprek worden onder andere de woonwensen en het inkomen besproken. Huurders die moeten verhuizen vanwege de sloop krijgen een sociaal plan. Daarin staan de rechten en plichten waar de huurders en Stadlander zich aan moeten houden.

Wanneer worden de woningen gesloopt en hoe komt de nieuwbouw eruit te zien?

Het is de bedoeling de woningen meteen na het aflopen van het sociaal plan te slopen. In dit geval is dat eind 2025 voor de eerste 33 woningen in Tholen en 18 woningen in Sint-Annaland. Daarvoor wordt eerst onderzocht welke diersoorten er in de buurt wonen. Op de plaats van de verouderde woningen worden weer nieuwe huizen gebouwd. Het gaat dan om sociale huurwoningen, geschikt voor gezinnen. De plannen voor de nieuwbouw zijn nog niet bekend. De komende tijd worden deze plannen verder uitgewerkt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief