Afbeelding
Foto: Stock

Ongediertebestrijders waarschuwen: Grote wespenoverlast verwacht

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

ZEELAND - Elke zomer is het weer zover: Wespenoverlast. Ren jij weg als er een wesp jouw kant op komt vliegen? Dan hebben ongediertebestrijders helaas slecht nieuws voor je. Door een zachte winter en de oplopende temperaturen van afgelopen dagen wordt een druk wespenjaar voorspeld dat al vroeg begint. “Tenzij we plotseling te maken krijgen met een langere periode van kou, mogen we deze zomer veel hinder van wespen verwachten,” aldus Merijn Janssen, directeur bij ongediertebestrijders Beestjes Kwijt.

De winter van 2024 is ten einde. De zomertijd is ingegaan, de dagen zijn langer en de temperaturen worden aangenamer. Best lekker, na al die regen van afgelopen maanden. Maar de hoeveelheid regen en de zachte temperaturen zorgen deze zomer voor flinke wespenoverlast: “De kans dat wespenkoninginnen wederom vroeg ontwaken uit hun winterslaap is dan ook vrij groot. Vooral als de temperatuur straks oploopt”, aldus Merijn Janssen, directeur bij ongediertebestrijdersplatform Beestjes Kwijt. “Maar niets is zo veranderlijk als het Nederlandse weer. Hoewel we nu even in een ‘lente-dip’ zitten, ziet de weersvoorspelling voor april er vooralsnog beter uit. De temperaturen gaan in ieder geval geleidelijk richting de 16 graden, al blijft de kans op regen wel groot. Belangrijk detail: Wespenkoninginnen hebben een grote hekel aan regen.”

Is dit dan goed nieuws voor wat betreft wespenoverlast? “Niet per se”, vertelt Janssen. “Als de buitentemperatuur stijgt maar er valt veel regen, gaan wespenkoninginnen op zoek naar beschutte plekjes om hun wespennest te bouwen. Denk hierbij aan schuurtjes, spouwmuren of zelfs zolders van mensen. Elke plek is geschikt, zolang het maar droog en enigszins beschut is.”

Maatregelen tegen wespenoverlast

Door de zachte winter en de weersvoorspelling voor de komende tijd, is de kans groot dat veel wespenkoninginnen ‘vroeg’ beginnen met de bouw van nieuwe wespennesten. Aangezien er veel regen verwacht wordt, zullen de nesten in eerste instantie goed verborgen zijn. “Tenzij we plotseling te maken krijgen met een langere periode van kou, mogen we deze zomer veel hinder van wespen verwachten,” zegt Janssen. “Vooral als de nattigheid aanhoudt tot in de zomer. Wanneer het vochtig is, zijn er namelijk ook veel vliegen en muggen, waar wespen dol op zijn. Veel voedsel zorgt voor grotere wespenkolonies en dus meer wespenoverlast.”

Gelukkig zijn er maatregelen die je zelf kunt nemen om de wespenoverlast deze zomer tot een minimum te beperken. “In deze periode zijn veel mensen al in de tuin aan het werk: snoeien, verticuteren, het terras schoonspuiten. Terwijl je druk bezig bent, inspecteer direct of er ergens een beginnend wespennest hangt. Dit is namelijk het enige stadium waarin je een nest relatief veilig zelf kunt verwijderen. Maak daarnaast gaten en kieren in de buitenmuur dicht, zodat wespenkoninginnen niet in je spouwmuur kruipen. Zo voorkom je een hoop overlast en hoef je straks geen professionele wespenbestrijder in te schakelen,” zegt Janssen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief