Afbeelding
Foto: Stock

Graspollenseizoen zeer vroeg van start: Dit zijn 8 tips tegen hooikoortsklachten

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het eerste graspollen zit deze week in de lucht en kan bij wie erg gevoelig is al hooikoortsklachten veroorzaken. De start van het graspollenseizoen is daarmee zeer vroeg! Komende weken zal de overlast geleidelijk toenemen. De piekperiode van het graspollenseizoen begint dit jaar waarschijnlijk drie weken eerder dan normaal.


Na een recordwarme februari en een recordwarme maart loopt de natuur ongeveer drie weken voor op het normale schema voor deze eeuw. Hierdoor hebben we de piek van het berkenpollenseizoen nu al achter de rug. De meeste pollen kwamen eind maart en begin april, de weken rondom Pasen, in de lucht terecht.
Komende weken raken de berken geleidelijk uitgebloeid en neemt de overlast voor wie alleen gevoelig is voor boompollen snel af. Eiken en beuken zullen komende tijd wel massaal bloeien, maar voor het pollen van die bomen zijn weinig mensen allergisch.


En doordat ook april bijzonder zacht van start is gegaan komt ook het gras nu snel tot ontwikkeling. De eerste bloeiende grassen, zoals de grote vossenstaart, zijn gesignaleerd. Komende weken zullen steeds meer grassoorten tot bloei komen en hierdoor neemt de kans op hooikoortsklachten door bloeiend gras geleidelijk toe.

Tips om klachten te verminderen 

Ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben een graspollenallergie. Ook bloeiende berkenbomen veroorzaken nu nog veel klachten. Zo’n 1 miljoen Nederlanders hebben daar last van. Hieronder enkele tips voor mensen met hooikoorts om de klachten te verminderen:

1. Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicatie. 

2. Douchen voor je naar bed gaat om pollen uit je haar te wassen en jouw kussen schoon te houden. 

3. Was je kleding regelmatig en droog deze niet in de buitenlucht. 

4. Houd ramen en deuren gesloten of gebruik pollenwerende horren. 

5. Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus, zodat de stuifmeelkorreltjes in de vaseline blijven kleven en niet op je slijmvliezen terecht komen. Ook rondom je ogen kan vaseline helpen. 

6. Gebruik een (zonne)bril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen. 

7. Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten in de buitenlucht. 

8. Kies de juiste planten in je tuin en vermijdt planten waar jij last van hebt.   



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief