Afbeelding

Zeeuwse transport en logistiek onder druk: ‘Pensioengolf ligt op de loer’

Door: Redactie Economie

ZEELAND - De sector transport en logistiek krijgt met flinke uitdagingen te maken. Zo hebben afnemende vraag en internationale ontwikkelingen veel impact. Toch blijft de vraag naar personeel groot. Vergrijzing speelt daarin een grote rol: binnen 12 jaar gaat de helft van de buschauffeurs en zo’n 40 procent van de vrachtwagenchauffeurs in Nederland met pensioen. Maar dat betekent ook dat er volop kansen zijn voor mensen die in de transport en logistiek willen werken.

De transport en logistiek is met 7.700 werknemers (eind 2022, 4,6% van het totaal aantal werknemersbanen) een grote sector in onze provincie. Het is ook de sector met het een-na-hoogste aandeel werknemers van 60 jaar of ouder: 16%. Dat betekent dat er in Zeeland 1.550 60-plussers in de komende 7 jaar uitstromen.  Alleen het openbaar bestuur heeft in Zeeland relatief gezien nog meer oudere werknemers. 

Een volgende pensioengolf ligt bovendien op de loer. 43% van de werknemers in vervoer en opslag is ouder dan 50 jaar. De vergrijzing is en blijft dus een groot punt van zorg binnen de sector.

Daarnaast blijkt behoud van personeel voor T&L-bedrijven lastig. Er wordt in de sector veel van werkgever gewisseld, blijkt uit onderzoek van CBS. Van de werknemers met weinig dienstjaren wisselden relatief veel werknemers met een logistiek beroep van werkgever. Het gaat dan bijvoorbeeld om chauffeurs en om laders, lossers en vakkenvullers.

Conjunctuurgevoelig

Transport en logistiek is een sterk conjunctuurgevoelige sector. De vraag naar transport neemt op dit moment af, bijvoorbeeld vanuit opdrachtgevers uit de bouw en industrie. Daarnaast staan de toeleveringsketens door internationale ontwikkelingen onder druk. In het laatste kwartaal van 2023 zetten transportbedrijven al 5% minder om dan in dezelfde periode een jaar eerder, en het aantal openstaande vacatures daalde dan ook. De vraag was echter nog altijd hoger dan in 2019: toen waren er 700 vacatures, tegenover 850 eind 2023.

Het grootste aantal vacatures is in onze provincie te vinden voor laders, lossers, transportplanners, vrachtwagenchauffeurs en logistiek medewerkers. Het aantal WW-uitkeringen ligt relatief laag in de sector; in Zeeland waren het er in februari 2024 zo’n 300. Hoewel dit aantal afgelopen maanden licht toenam, is de arbeidsmarktspanning (de verhouding tussen vraag en aanbod) hoog in transport en logistiek-beroepen. In Zeeland is er in de sector sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt.

Zij-instroom als oplossing

Zij-instroom is één van de oplossingen om aan de personeelsvraag te kunnen voldoen. De helft van de instromers in een T&L beroep, had daarvoor ook al een T&L beroep. Daarnaast komt er voor de T&L beroepen zij-instroom uit de technische beroepen (17%), bedrijfseconomische (8%) en de dienstverlenende beroepen (8%).

Ontwikkeling WW-uitkeringen
In februari 2024 werden er in Zeeland 2.879 WW-uitkeringen verstrekt, een stijging van 2,4% ten opzichte van de maand ervoor. In vergelijking met februari 2023 steeg het totaal aantal verstrekte WW-uitkeringen in Zeeland met 8%. In Nederland steeg het aantal het WW-uitkeringen de afgelopen maand met 4,0%. Er is een divers beeld per deelsector, waarbij het aantal WW-uitkeringen in de meeste deelsectoren met een beperkt aantal toenam.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief