Afbeelding
Foto: Luuk Roozeboom
AAN DE KEUKENTAFEL

Aan de keukentafel met Johan: ‘Op tijd stoppen blijkt lastig voor ondernemers’

Door: Redactie Rubriek

THOLEN - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Johan van den Berg van AAA4B.

Waar staat het niet alledaagse AAA4B voor?

“Drie keer de A staat voor het Engelse keurmerk Trippel A bij banken: zeg maar de hoogste betrouwbaarheidsfactor. De 4 staat voor de vier Van den Bergjes, mijn vrouw, 2 kinderen en ikzelf, maar ook een 4 als het Engelse “for”. De B staat voor van bedrijfsplanning, bedrijfsfinanciering, bedrijfsovernames en bedrijfsadvies. Maar let wel, die 3x A staat natuurlijk ook voor de Bergse aardbeien, ansjovis en asperges. Hoe kan het er anders bij een echte Bergenaar…haha”.

Zo’n ouderwetse chauvinistische Bergenaar?

“Haha, ja ik denk het wel. Bergen is mijn geboortegrond. Ik deed hier de middelbare school en ben actief binnen sportverenigingen, de lokale MKB en VNO-NCW. Mijn eerste baan was bij Prince Kunststofbouw in Tholen. Ik was daar de eerste werknemer en was er uiteindelijk ook aandeelhouder. Het lag in de lijn der bedoelingen dat ik dat bedrijf zou voortzetten, maar toen dat ging spelen lagen de toenmalige eigenaar en ik toch te ver uit elkaar. Zo ben ik het ondernemerschap ingerold”.

Hoe?

“Ik ben mij eerst op interim basis gaan verhuren. Dat was leerzaam, ook omdat ik daardoor concludeerde dat ik niet in grote organisaties thuis hoor.  Ik ben vervolgens  gaan kijken of ik mogelijk een bedrijf kon overnemen. Die wereld van bedrijfsovernames fascineerde mij en ik besloot daar mijn werk van te maken.  Ik ben begonnen onder een bekende franchiseorganisatie, maar in 2006 ben ik voor mezelf gestart op het gebied van bedrijfsovernames en financieringen”.

Een moeilijke stap? 

“Op zich niet, maar onderschat niet wat een enorme tijd het vergt om als dienstverlener een goed netwerk op te bouwen en daarmee de basis voor een goede praktijk. Daarnaast moet je je natuurlijk ook gewoon bewijzen: ik praat hier echt over een traject van jaren”.

Wat fascineert je aan overnames en financieringen?

“Eigenlijk kun je zeggen, dat een overname bij een bedrijf net zoiets is als een geboorte of de dood in het gewone leven, maar laten we het ook niet te zwaar maken..haha. Wat ik bedoel, is dat iedere ondernemer er op enig moment wel mee te maken krijgt. Het is een traject wat altijd emotie met zich meebrengt. Ik vind het mooi om zo’n traject te begeleiden met kennis die de gemiddelde ondernemer toch echt niet heeft. Dat klinkt wellicht raar, maar je moet eens weten hoeveel ondernemers onvoldoende inzicht hebben in het financiële reilen en zeilen van hun zaak, laat staan in de waarde. In zo’n traject kunnen ze dan echt wel een steuntje gebruiken ”.

Zie je vaak dezelfde fouten bij ondernemers die hun zaak willen verkopen?

“Eigenlijk wel. Er zijn ondernemers die bij tegenslag wel eens denken: nu ben ik het zat, in de verkoop ermee. Dat is natuurlijk niet slim: laten we dan een bedrijf eerst verkoop klaar maken. Wat ik ook vaak zie, is dat ondernemers gewoon te lang doorgaan. Op tijd stoppen is voor ondernemers blijkbaar moeilijk. Ik begrijp het wel hoor, het is toch vaak hun kindje. Maar het is ook triest, dat je vaak ziet dat gezondheidsaspecten van een ondernemer of partner moeten gaan spelen, voordat men die stap zet. Ook zie je wel, dat er geen goede afweging is gemaakt op het gebied van investeringen en het moment van verkoop. Eerst valt dan de beslissing tot verkoop, vervolgens vallen investeringen stil, maar dan duurt het te lang. Dan kan het zomaar gebeuren, dat het bedrijf een achterstand oploopt, waardoor het voor de verkoop niet aantrekkelijk is. Dat zijn punten waar je als onder na een ondernemer bedacht op moet zijn”.

Meer punten waarop een ondernemer moet letten?

“Oeps, heb je een paar uur de tijd? Ik zal alleen wat dingen aanstippen. Ga je bijvoorbeeld werken met een zogenaamde earn out? Dat wil zeggen dat je nog even aan blijft en dan een deel van de koopsom feitelijk zelf verdient. Over het algemeen ben ik daar niet zo’n voorstander van. Ik ben überhaupt niet zo’n voorstander van ondernemers die hun zaak verkopen, maar dan toch nog aanblijven. Dat kan wel als de nieuwe eigenaar op afstand zit, maar als de nieuwe eigenaar gaat meebesturen, dan krijg je het traditionele gezegde van twee kapiteins op een schip. Dat werkt niet. Dat moet je niet doen. Je doet er dan beter aan om echt afscheid te nemen: in een huwelijk kan een beetje scheiden ook niet.”

“Wat ik vaak zie, is dat een verkopende ondernemer een deel van de koopsom laat zitten om het voor de koper beter financierbaar te maken. Dat noemen ze ook wel een vendor loan, een “verkoperslening”. Ik vind het belangrijk dat een ondernemer niet te hard blijft rekenen op zo’n bedrag. Zo’n lening is vaak achtergesteld bij een bank die de koop voor de koper financiert, en je ziet in de praktijk dat daar vaak problemen over zijn. Ik raad mensen altijd om een deal te doen waarbij ze tevreden zijn met betaling die ze meteen ontvangen, en dat ze een uitgestelde betaling echt maar moeten zien als een kers op de kaart die wellicht niet komt. Dat voorkomt veel teleurstellingen.”

Ga je zelf je bedrijf verkopen?

“Haha, dat wordt een lastige, want eerlijk is eerlijk: mijn bedrijf is gebonden aan mijn persoon. Geen ideale pensioenvoorziening dus, maar het werk is ook veel te leuk: ik ga nog jaren door!”.

De traditionele slotvraag dan: met wie zou jij wel eens aan de keukentafel willen zitten? 

“Mijn vader was een metaalbewerker. Een man als Jan Aalbers is ook zo begonnen, maar heeft een enorm imperium opgebouwd. Willem van der Leegte deed dat ook in het voetspoor van zijn vader. Ik heb bewondering hoe deze mannen tegen de stroom zijn ingegaan: Nederland zou geen marktpositie meer hebben in de maakindustrie. Dan zulke bedrijven wegzetten, dat is geweldig.[n]

Paspoort
Naam: Johan van den Berg
Leeftijd: 61 jaar
Burgerlijke staat: Gehuwd met Ilse, vader van Roos (23) en Stijn (25), chef-uitlaat van Bella
Bedrijf: AAA4B-CF (Triple A Four B – Corporate Finance)
Functie: Eigenaar
Hobby: “Erop uit trekken met onze caravan. Hoewel de laptop altijd meegaat, heb ik dan toch een groot gevoel van vrijheid. De sociale interactie op verblijfplaatsen, daar geniet ik van. Daarnaast houd ik van alles wat met sport te maken heeft: ik ben hardloper en val af en toe nog in bij hockey en voetbal.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief