Afbeelding
Foto: Luuk Roozeboom
AAN DE KEUKENTAFEL

Aan de keukentafel bij Danny Borremans: ‘Ondernemen gaat verder dan je eigen winkel’

Door: Sanne Brusselaars Rubriek

THOLEN - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Danny Borremans.

Danny, jij leidt het bedrijf niet in je eentje?

Nee, dat klopt als een bus. Mijn zus en ouders zitten ook in het complot. De zaak viert dit jaar haar 116-jarig bestaan, en mijn zus en ik zijn de vierde generatie die de boel runnen. Maar mijn ouders zijn nog steeds in de mix, actief en onvermoeibaar.

Een echt familiebedrijf dus. Was het voor jou een vanzelfsprekendheid om de teugels over te nemen?

Zeker wel. Ondanks mijn bedrijfskundige achtergrond was ik in mijn vrije tijd al flink aan de bak in de winkel. Vanaf mijn twaalfde stond ik af en toe achter een kraam bij de Krabbenfoor, en op mijn zestiende draaide ik al behoorlijk wat uren in de tent.

Je kent dus eigenlijk niet anders. Heb je ooit andere ambities gehad?

Klopt, het is echt met de paplepel ingegoten. Of eigenlijk met de schoenlepel, haha. Nee, ik heb nooit iets anders gewild. Ik heb altijd plezier gehaald uit de winkel, van jongs af aan. Alleen tijdens de coronaperiode heb ik nagedacht over andere mogelijkheden.

Een zware tijd voor veel ondernemers. Kwam er toen iets nieuws uit de hoge hoed?

Zeker wel, een loodzware periode. Voor veel Bergse ondernemers was het stress alom, ook voor ons. Eerlijk gezegd kwam ik niet ver met ideeën voor een andere toekomst. Dus moesten we flink aan de bak om ervoor te zorgen dat onze tent overeind bleef.

Niet eenvoudig gezien de veranderingen in de markt, vooral online. Hoe bleef je drijven als lokale ondernemer?

Ja, die veranderingen in het winkelgedrag vond ik behoorlijk spannend. Ironisch genoeg heeft de coronaperiode me laten inzien waar onze winkel echt in uitblinkt. We zijn ons meer gaan specialiseren in waar we goed in zijn. Ik focus op voetproblemen, mijn vader is en blijft de meester-schoenmaker, mijn moeder verzorgt de winkel en mijn zus is de mode-expert. Bovendien krijgen we hulp van mijn zwager bij het financiële aspect enorm, iets wat ik ontzettend waardeer. 

Een slimme verdeling. Is dat het geheime wapen?

Zeker weten. We doen allemaal iets waar we blij van worden. Natuurlijk werken we samen, maar iedereen heeft zijn eigen taken.

Jij en je zus vormen de vierde generatie. Hoe verloopt die samenwerking?

Mijn zus en ik zijn echt twee handen op één buik. We begrijpen elkaar feilloos en delen dezelfde visie, wat onze samenwerking super aangenaam maakt. We zien de toekomst van de winkel op dezelfde manier, en dat is het belangrijkste.

Wat houdt die toekomst dan in?

Vooral prominent aanwezig blijven bij de consument.

Belangrijk inderdaad. Is de consument door de jaren heen veranderd?

Zeker weten. Het consumentengedrag is drastisch veranderd. Waar mensen vroeger doordeweeks lekker gingen shoppen, gaan de meesten nu gericht op zoek naar een specifiek product. Natuurlijk wordt er in het weekend nog gewinkeld, maar niet zoals vroeger. Voor ons is het cruciaal om de winkel te blijven waar mensen naartoe komen.

Hoe spelen jullie daarop in?

Haha, sinds corona op een ietwat ludieke manier. We zijn begonnen met het maken van video’s op social media, maar dan met een flinke dosis droge humor.

Vertel!

Tijdens de storm een paar maanden geleden bijvoorbeeld. Mijn zus staat dan in beeld in zo’n video en vertelt in de snoeiharde wind dat het stormt, maar dat er veel schoenen geschikt zijn voor de storm. Ondertussen gooi ik nog wat extra bladeren en pantoffels naar haar toe om het wat komischer te maken. We kunnen er zelf hard om lachen, en onze klanten ook. We weten dat er tijdens zo’n storm toch niemand naar de winkel komt, maar ze kunnen natuurlijk wel online bestellen.

Dus jullie zijn als lokale ondernemer ook online actief?

Absoluut! Vooral op social media. Daar kunnen mensen onze schoenen vinden en met een berichtje de schoenen bij ons reserveren. Die WhatsApp-aankopen gebeuren heel vaak.

Hechten jullie veel waarde aan betrokkenheid bij de consument?

Zeker weten. We hebben klanten die al jaren bij ons in de winkel komen, die zelfs bij mijn ouders schoenen pasten. We kennen zowel de jongste als oudste klanten, wat het beroep zo mooi maakt. En dat allemaal in de prachtige binnenstad van Bergen op Zoom.

Een schitterende binnenstad. Zet jij je ook in voor de stad, als lid van de ondernemersvereniging?

Absoluut. Ik draag graag mijn steentje bij, en eerlijk gezegd steek ik ook graag mijn neus overal even in. Maar mijn focus ligt vooral op de Krabbenfoor die jaarlijks wordt georganiseerd, waar ik als voorzitter enorm trots op ben. Het is naar mijn mening cruciaal om de binnenstad aantrekkelijk te houden. Ondernemen gaat verder dan je eigen winkel.

Wat bedoel je daarmee?

Het belangrijkste als ondernemer is natuurlijk dat je winkel goed draait, helemaal mee eens. Maar het gaat ook om de totale ervaring van de bezoeker: een levendige stad met sfeer en activiteiten waar mensen naar terug willen komen.

De stad heeft de afgelopen jaren wel wat ingeboet. Wat is jouw toekomstbeeld van het centrum?

Wat mij betreft, kun je Bergen op Zoom vergelijken met een Frans stadje. Aan de buitenkant zie je vooral grote ketens als je aankomt rijden. Dat hebben we hier ook, met de MediaMarkt, Scapino en andere reuzen aan de buitenrand. Maar mijn ideaalbeeld is dat de binnenstad vooral gevuld is met lokale ondernemers. Terug naar de binnenstad met die slagers en bakkers.

Zou dat de stad aantrekkelijker maken?

Zeker weten. Het moet wel wat compacter, en begrijp me niet verkeerd; de ketens die nu in de binnenstad zitten, zijn geweldig en voegen veel toe aan de aantrekkingskracht. Maar ik doel nu meer op de lege panden. We mogen de stad wat compacter maken en ons meer richten op onze echte winkelstraten, zodat bezoekers daar graag doorheen struinen.

Is dat iets waar de ondernemersvereniging zich mee bezighoudt?

Zeker. Ik zag het als ondernemer een paar jaar geleden bijna uit mijn handen glippen toen er geen bestuur meer was. Maar we hebben nu een geweldig bestuur met Kees van Male, die er veel tijd en energie in steekt. Als vereniging zetten we grote stappen de goede kant op, ieder jaar weer.

Een trots lid dus!

Absoluut. Ik hoop dat steeds meer ondernemers zich bij ons aansluiten en we er een echt clubje van kunnen maken. We organiseren ook ondernemersborrels waar iedereen voor uitgenodigd wordt, en we hopen dat iedereen komt. Want de beste ideeën ontstaan vaak aan de bar!

Eens! Nu mijn laatste vraag; als je een halfuurtje met iemand aan de keukentafel zou mogen zitten, wie zou dat zijn?

Nou, dat weet ik wel, Mathieu van der Poel! Gewoon iemand die met beide benen op de grond staat, niet te veel poespas en een ongelofelijke winnaarsmentaliteit heeft. Daar zou ik weleens een halfuurtje mee willen ouwehoeren. Een echt fenomeen voor mij als wielerliefhebber.

Paspoort
Naam: Danny Borremans (45)
Bedrijf: Zelfstandig ondernemer van Schoenmode Den Boer en bestuurslid van ondernemersvereniging Sterck
Burgerlijke staat: Getrouwd met Sanne
Kinderen: Twee dochters, Fien (9) Julie (5)
Favoriete bezigheden buiten werktijd: Mijn passie ligt in het maken van muziek, vooral slagwerk, bij het Malletkorps Oranje in Wouw. En uiteraard laat ik mijn trommel geluid ook horen in een dweilband tijdens de Vastenavend. Daarnaast ben ik lid van een kookclub, omdat ik dat ook enorm leuk vind om te doen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief