Afbeelding
Foto: Tess Mutsters

De vliegerdagen zijn in volle gang, maar ideaal vliegerweer is het niet

Door: Tess Mutsters Algemeen

RIJSBERGEN - Wie dit weekend van Zundert naar Rijsbergen rijdt, kan ze niet missen; de enorme vliegers die door de lucht vliegen. De 13e editie van de Rijsbergse Vliegerdagen vind dit weekend namelijk plaats.

Het is dit weekend niet per se bijzonder goed vliegerweer. ‘Wat betreft wind is augustus helaas vaak een slechte maand’, vertelt Rene Baremans, lid van de organisatie, terwijl hij over het veld loopt. Hier en daar maakt hij een kort praatje met een vliegeraar. Iedereen lijkt hem te kennen. Het begin van de zaterdagochtend is er erg weinig wind, maar aan het eind van de ochtend trekt de wind even flink aan. Helaas gaat de wind halverwege de middag vrijwel volledig liggen. ‘Je moet ook een halve meteoroloog zijn als vliegeraar, je houd de wind en de weersomstandigheden constant in de gaten.

7 nationaliteiten

Voor deze editie van de Rijsbergse Vliegerdagen zijn er vliegeraars van over de hele wereld naar Rijsbergen gekomen. In totaal staan er 7 nationaliteiten en ongeveer 250 vliegerfanaten op het weiland. ‘Eén persoon komt helemaal uit India. Zij komt ieder jaar naar Rijsbergen om workshops te geven over de vliegerkunst en de Indiase cultuur’, vertelt Petra Baremans, vrouw van Rene en ook lid van de organisatie. Dat er zo veel nationaliteiten op dit vliegerfestival te vinden zijn, is best bijzonder vertelt Rene. ‘In veel landen is vliegeren veel groter. Zo krijgen vliegeraars in landen zoals Engeland of Frankrijk vaak zelfs betaald om op een festival te komen vliegeren. Hier in Nederland is dat niet. Toch komen al die mensen ook ieder jaar naar Nederland. Gewoon omdat ze dit toch een geweldig festival vinden. We staan met de Rijsbergse Vliegerdagen ook niet voor niets in de top 10 van de wereldranglijst.’

Rene wijst naar een grote vlieger in de vorm van een kikker aan vier lijnen. De lijnen zitten met een karabijn aan een paal in de grond vast. ‘Als je met goede wind aan zo’n vlieger trekt, dan trek je gerust 300 kilo. Deze palen hebben we hiervoor speciaal in de grond geslagen, ze zitten anderhalve meter diep. Dat moet wel, want een persoon vliegt zo de lucht mee in.’ Op een ander veld lopen vliegeraars met drie en twee lijnen. ‘Deze vliegers kun je heel precies besturen, hier worden ook wedstrijden in gehouden’, vertelt hij.

Olifant

Het hele weekend is er een hoop te doen. Voor kinderen zijn er allerlei activiteiten en workshops georganiseerd en ook zijn er verschillende demonstraties. Ook zijn er verschillende vliegers die niet in de lucht hangen te bewonderen. Een paar daarvan zijn van Karin. ‘Deze zijn op een speciale manier geverfd en gemaakt’, vertelt ze. Naast haar gaat een olifantenkop met Afrikaanse patronen de lucht in. ‘Dat is de laatste vlieger die mijn man en ik samen hebben gemaakt. We konden het niet met elkaar over eens worden hoe hij eruit moesten gaan zien. Hij heeft maandenlang in een hoek gelegen tot we hem besloten af te maken. Nu maken we toch maar ieder apart onze vliegers!’, lacht ze. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief