Foto: Erik van der Heijden

Boer uit Dinteloord deelt zaterdag gratis aardappelen uit

DINTELOORD - Heijden Landbouwonderneming in Dinteloord deelt op zaterdag 30 mei tussen 09.00 en 14.00 uur gratis aardappelen uit aan belangstellenden. In de loods van Erik en Barbara van der Heijden aan de Tweede Kruisweg 2A in Dinteloord ligt momenteel ruim 1.400.000 kilo aan aardappels te verpieteren.


Erik van der Heijden is al meer dan twintig jaar boer en verbouwt onder andere aardappels. "Met liefde voor het vak en passie voor dit prachtige product. Helaas is het in deze tijd niet makkelijk om de piepers te verkopen en er een boterham mee te verdienen." 

Oneerlijk laag

Dat er zo’n berg aardappels in de loods ligt heeft volgens Van der Heijden te maken met het feit dat de prijs voor aardappels oneerlijk laag is. "Van de 1,25 euro die je in de supermarkt betaalt voor een kilootje aardappels, krijg ik nog geen 6 cent. Terwijl wij als landbouwers toch de mensen zijn die dit product echt maken. En gezien de kosten van grond, gebouwen, machines, arbeid, plantgoed, bemesting en gewasbescherming komt de kostprijs op 13 cent per kilo en stijgt elk jaar weer. Het komt erop neer dat we weer een jaar geld moeten toeleggen. Zo blijven wij geen boer."

Dit jaar zorgt Covid-19 voor een prijsval van 14 naar 1 cent. Door een compensatieregeling vanuit de overheid word de prijs aangevuld tot 5 cent.

Inkomsten

Erik van der Heijden is van mening dat landbouwers hun grond ook op een andere manier moeten kunnen inzetten om inkomsten te genereren. "Bijvoorbeeld door een deel van onze grond in te zetten voor het opwekken van duurzame energie zoals windmolens en of zonnepanelen. Helaas staat de gemeente de inzet van landbouwgrond voor een zonnepark vooralsnog niet toe. Terwijl het voor ons fijn zou zijn om met ons land op een andere manier geld te verdienen, want momenteel leveren mijn aardappels nauwelijks iets op."

Zak

Om hiervoor aandacht te vragen bedacht Van der Heijden een actie. "Op zaterdag 30 mei kun je bij mij gratis aardappels ophalen. Kom gewoon even langs, dan geef ik een zak of kratje mee. Dan worden mijn heerlijke aardappelen in ieder geval gegeten en hoop ik dat we met elkaar aandacht vragen voor een ander beleid van de gemeente en een eerlijke prijs voor aardappels."

Bezoekers wordt gevraagd met de auto te komen en de richtlijnen van het RIVM in acht te nemen. Er geldt een maximum van 25 kilo aardappelen per auto.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES