Foto uit het archief
Foto uit het archief Foto: Caren Vermaat

NK Tegelwippen weer van start in Steenbergen

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

STEENBERGEN - Het jaarlijkse NK Tegelwippen is weer van start gegaan! Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 gaat de gemeente Steenbergen de strijd aan met ruim 150 Nederlandse gemeenten om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen. Want met het verwijderen van tegels maken we ruimte voor bloemen, planten en bomen. Dit zorgt niet alleen voor meer biodiversiteit, maar ook voor verkoeling op warme dagen en een betere afwatering bij hevige regenval. De gemeente Steenbergen helpt hierbij met verschillende acties in het komende jaar.

Wip tegels uit de tuin
Wethouder Remery hoopt dit jaar op een monsterscore: “In 2023 wipten we 2002 tegels uit onze tuinen. Een mooi aantal, maar dat kan natuurlijk beter! Dit jaar hopen we in de buurt te komen van de eerste plek. Dat kan niet zonder onze inwoners. Het mooie weer komt eraan, een perfect moment om tegels te vervangen door groen. Beter voor het milieu én we worden er gezonder en vrolijker van! Tegels gewipt? Geef ze dan door via de website: https://www.nk-tegelwippen.nl/meedoen/. Een kleine moeite en alleen zo tellen ze mee!”

Tegeltaxi
De Tegeltaxi is een gratis service van de gemeente die gewipte tegels ophaalt. Net als vorig jaar rijdt de Tegeltaxi weer door de gemeente. Dit keer op maandag 13 mei 2024. Een mooie reden om in de meivakantie in de tuin aan de slag te gaan! Later dit jaar maakt de gemeente meer datums bekend waarop de Tegeltaxi rijdt. Deze datums zijn dan te vinden op: www.gemeente-steenbergen.nl/nktegelwippen. Op deze website zijn daarnaast de richtlijnen te vinden om aan te melden voor de Tegeltaxi.

Zaden en planten
Inwoners die wel wat hulp kunnen gebruiken, zijn van harte welkom bij Voedseltuin De Brabantse Walnoot op woensdag 27 maart aan de Afgeslechtedijk 12 in Steenbergen tussen 14:00 – 16:00 uur. De gemeente Steenbergen staat hier met informatie over vergroeningsmogelijkheden, want er is meer mogelijk dan veel mensen denken. Ook ontvangen inwoners hier een gratis plantje, zodat de gewipte tegel direct vervangen kan worden door groen. Er zijn vanuit de Voedseltuin mensen aanwezig met informatie over het aanleggen van groene tuinen. Zij delen daarnaast gratis zadendoosjes uit. Aanmelden is nog mogelijk via de website van de Zero Waste Week: https://zerowasteweek.nl/activiteit/zadendoosje-uitdeeldag-workshop/.

Tegel eruit, plantje erin
Ook de actie ‘Tegel eruit, plantje erin’ krijgt een vervolg tijdens de Wij van de Welbergmarkt op zondag 9 juni 2024. Inwoners kunnen een tegel inleveren en krijgen in ruil daarvoor een plantje naar keuze.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief