Voorleesvrijwilliger Anita met Nayaro en Ysabel.
Voorleesvrijwilliger Anita met Nayaro en Ysabel. Foto: Marielja ten Bruggencate

VoorleesExpress zoekt nieuwe vrijwilligers om taalachterstand tegen te gaan

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

VLISSINGEN – Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar ‘Bij mij thuis’. Dit thema sluit naadloos aan bij het uitgangspunt van de VoorleesExpress. De vrijwilligers van de VoorleesExpress komen wekelijks thuis bij gezinnen waar kinderen moeite hebben met taal. Ze lezen, praten en doen taalspelletjes. Samen met ouders zoeken ze naar leuke manieren om de taalontwikkeling en lezen te stimuleren.

Anita Verhage is een van de vrijwilligers van VoorleesExpress Vlissingen. “Tien jaar geleden ging ik naar de Vrijwilligersmarkt op de HZ. Mijn kinderen waren al wat ouder en ik had naast mijn baan tijd om me in te zetten als vrijwilliger. Ik werk in de ouderenzorg en ik zocht iets wat als tegenhanger kon dienen. Het eerste gesprek met de VoorleesExpress maakte me heel enthousiast.” Door omstandigheden werd ze die dag niet gelijk vrijwilliger. Het zou nog vijf jaar duren voordat ze gekoppeld werd aan een gezin. “Het waren mensen uit Indonesië. Ik wist nauwelijks iets van hun cultuur, maar door geïnteresseerd te zijn en vragen te stellen heb ik veel van hen geleerd.” Het gezin leerde ook van Anita. Twintig keer ging ze naar het gezin toe om samen met de ouders en kinderen te praten, voor te lezen en taalspelletjes te spelen. “Ik heb nu mijn vijfde gezin en bij ieder gezin is het in het begin even aftasten. Kinderen zijn schuchter, omdat ze het spannend vinden. Maar als je boeken laat zien, knutselspulletjes meeneemt of een spel uit je tas haalt dan ontdooien ze wel.”

Eigen taal
De VoorleesExpress beschikt over een flinke spellenkast waar vrijwilligers uit mogen putten. De bibliotheek, die de VoorleesExpress faciliteert, heeft ontelbaar veel prentenboeken en boekjes in meerdere talen. “Sommige ouders spreken niet of nauwelijks Nederlands, maar wel een andere taal. Zo spreekt de vader in mijn huidige gezin Spaans. Ik heb meertalige boeken uit de bibliotheek gehaald die we samen voorlezen. De eigen taal is namelijk heel belangrijk.” Nayaro (7) en Ysabel (6) zitten net in groep drie. Ze kijken er iedere week uit naar de komst van Anita. “Voor de zomervakantie zijn we samen naar het schoolplein gegaan. Daar hebben we met stoepkrijt gespeeld. Alles kan taal zijn, als je er maar over in gesprek gaat met elkaar. Nayaro en Ysabel vinden spelletjes en zoekboeken erg leuk. Alfabet van Charlotte Dematons is ook voor de vader een mooi boek, want zo kan hij makkelijker nieuwe woorden leren, samen met zijn kinderen.”Kinderen die thuis actief worden gestimuleerd bij het verbeteren van leesvaardigheden presteren beter op school en deze positieve invloed blijft gedurende de verdere levensloop. Maar veel ouders vinden het lastig om een taalrijke thuisomgeving te creëren, doordat ze zelf moeite hebben met taal en lezen. Voor hen is voorlezen niet vanzelfsprekend. De vrijwilligers van de VoorleesExpress spelen een belangrijke rol door met kinderen talige activiteiten te doen. Zo laten ze kinderen en ouders ervaren hoe leuk dat is en dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Meer weten over de VoorleesExpress of vrijwilliger worden? Ga naar www.voorleesexpress.nl of mail naar voorleesexpress@dezb.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief